Brexit – en politisk udfordring.

Ikke mange havde set englænderne stemme nej til EU og da slet ikke de finansielle markeder. Reaktionen kom da også omgående. Da afstemningsresultatet blev kendt styrtdykkede aktierne, og det britiske pund faldt næsten 10%.

Nu her mere end 2 måneder efter den famøse afstemning står vi med et fald i det britiske pund, som noget nær eneste bevis på udfaldet af afstemningen. Den engelske central bank har været hurtigt med tiltag, der virker stimulerende for den engelske økonomi og har på den måde prøvet at begrænse skaderne. Naturligvis har afstemningen indvirkning på mange forhold, og den usikkerhed der er opstået, er ikke positivt i forhold til europæisk vækst. Men før man forholder sig til, hvorvidt man ønsker at investerer i europæiske aktier, er man nødt til først at forstå, nogen af de politiske udfordringer Brexit har givet Europa.

Hvordan det kommer til at gå, afhænger helt og holdent af, hvordan forhandlingerne kommer til at gå, og hvilke løsninger man kan blive enige om. De fleste har dog indset, at der ikke er tale om, at England er ude fra den ene dag til den anden, og at det i virkeligheden kommer til at blive en lang proces. Det betyder også, at disse forhandlinger potentielt kan skabe uro lang tid frem. Det kommer ikke til at betyde noget nævneværdigt globalt, men for Europa kan det lægge en dæmper på væksten, da den politiske usikkerhed, der vil opstå, kan betyde, at virksomheder og forbrugere vil holde tilbage med at investerer og forbruge. P.t. er der dog en klar forventning om, at det er englænderne, det kommer til at gå mest ud over.

Der er dog ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Den engelske udmelding af EU har været et ”wake up call” for Bruxelles. Igennem de seneste år har EU bevæget sig mod en stadig mere central styring, og det har tilsyneladende været for meget for flertallet af englændere. Den central styring er dybest set en nødvendighed, hvis den fælles valuta Euroen skal komme til at fungerer efter hensigten. Man kan ikke have en fælles valuta og så over 20 forskellige statsministre og finansministre, der kører deres eget løb. Derfor er en mere central styring nødvendig, og det er blevet endnu mere klart under finanskrisen og de efterfølgende problemer specielt i Sydeuropa og i særdeleshed Grækenland. Men Bruxelles må nok se i øjnene, at tempoet i centraliserings processen skal sættes ned. Ikke alle landes befolkninger er glade for mere harmonisering, og Danmark er jo faktisk et udmærket eksempel.  Det gælder om at finde en middelvej, hvor alle kan være med.

Øvelsen med Englands udmeldelse kan blive meget vigtig. Dybest set gælder det om at skabe et ”post Brexit samarbejde”, der gavne både EU og England. Der er lande i EU, der synes, at englænderne bare skal have en over nakken og helst skal komme krybende for at få noget, der bare minder om en samarbejdsaftale. Det er ikke vejen frem. I virkeligheden er det måske alletiders anlednings til at revurderer EU samarbejdet og se, om måden det har kørt på, også er måden, det skal køre på i morgen. Faktum er, at partier der er imod EU i en lang række lande, har haft vind i sejlene, og at det kunne være gavnligt at stoppe op og lytte til nogle EU modstandere. Hvis EU skal komme til at fungere, skal befolkningerne over en bred kam med og vindes for projektet. Så kan det godt være tempoet må sættes lidt ned, men skal EU have en fremtid, er det vigtigt, at man i Bruxelles lærer af den engelske udmeldelse og sikre, at ikke andre landes befolkninger skal føle sig kaldet til at følge englænderne. I givet fald er EU historie.

Forhandlingerne fremad rettet er umådeligt vigtige både for England og EU, og det vil være i begges interesse at nå en løsning, hvor samarbejdet kan blive så tæt som muligt. Der vil dog være bump på vejen, og det vil helt sikkert give uro på specielt de europæiske aktiemarkeder. Alene usikkerheden om udfaldet vil virke hæmmende på væksten i Europa, og det vil gøre Europas vej til vækst mere besværlig. I skrivende stund er europæiske aktier billigere end eksempelvis amerikanske aktier, så en del usikkerhed er allerede regnet ind i aktiekurserne. En række nøgletal viser dog fremgang i Europa, og jeg mener bestemt, at europæiske aktier har potentiale på trods af usikkerheden om de forestående forhandlinger. Det gælder dog om at være selektiv og ikke bare købe den første den bedste aktie, man møder på sin vej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.