Hvor meget giver du for at få passet dine investeringer?

Bankerne malker kunderne for gebyrer. Kunder i puljeinvesterings- og plejeproduktordninger bliver snydt, så det driver. Ved du hvor meget, at du betaler for dine investeringer? 

investeringDanskerne giver alt deres investeringsbøvl til bankerne, og det tager bankerne sig godt betalt for. Det er meget dyrt ikke at sætte sig ind i de gebyrer og provisioner banker tager for at passe dine investeringer.

Det er især de mange plejeprodukter og de forskellige puljeinvesteringsordninger, der typisk bruges til pensions- og børneopsparing.

I de alle bankerne tages gebyrerne og provisionerne før du får din forrentning, så deres indtægt er ikke afhængig af, hvordan de performer. Det ses i nogen tilfælde, at betalingen for pasninger er større end indtjeningen til dig som kunde.
I mange situationer bliver de første 3%, som man tjener som afkast betalt til banken i form af omkostninger, så man skal have et afkast på over 3 pct., før man reelt begynder at tjene på sine investeringer, ville man aldrig sige ja til den slags plejeprodukter.

Omkostningerne er i flere lag

Omkostningerne er i to lag. Den første del er en procentdel af indestående i pasningsordningen. Den anden består af omkostningerne til de investeringsforeninger, som banken bruger til at kunne pleje ordningen. Jo større omsætning i ordningen, altså jo mere banken handler på kundens vegne, jo højere omkostninger. Disse omkostninger kan typisk være seks-otte gange så høje som de oplyste omkostninger.

Man bør holde sig væk fra puljeinvesteringer og plejeprodukterne. Overvej i stedet passive investeringsforeninger, og hvis man vil gøre det nemt, så tag f.eks. en med aktier og en med obligationer.

Du bliver franarret store summer

Nogen tjener mange penge på at gøre investeringer komplicerede. Det er en af årsagerne til, at det forbliver uigennemskueligt for den enkelte. Danmark har omkring 540 investeringsforeninger. De fleste af dem er aktivt forvaltet, selvom de passive har lavere omkostninger.

Det er nødvendigt at købe sig til investeringsrådgivning, hvis man ikke kan eller vil selv. Dog bør man sætte sig ind i, hvad det koster. Det kan være svært at gennemskue, men er ikke umuligt. Det vil være noget af en overraskelse, der møder en, når man kommer til bunds i bunken af omkostninger. Bankernes produkter kan være meget indviklede med adskillige lag af indpakning, før man når ned til de aktier, obligationer og andre aktiver, som man i sidste ende investerer i og betaler for at have fået.

Undgå den dyre indpakning

Søg professionel hjælp til at undgå den dyre indpakning. Det kan betale sig og man vil opdage, at det er tjent ind igen i løbet af meget kort tid. Der er masser af gode passive investeringsforeninger, som kan levere gode afkast også.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.