Betaler skat mindre af din pensionsopsparing

Ratepension og livrenter kan fratrækkes i topskatten. Så er du i topskat kan det være en god ide med disse opsparingsformer til pensionen.

De sidste år er topskattegrænsen hævet hvert år. For mange lønmodtagere betyder det heldigvis en mindre skat, fordi der kun skal betales bundskat af et større beløb

Udviklingen

I 2012 blev der beregnet topskat af al indkomst over 423.000 kr. I 2015 bliver der først beregnet topskat af indkomst over 499.100 kr. Det er løn før arbejdsmarkedsbidrag.

Værdien af skattefradrag

Er du i topskat betaler skatten ca. 52 % af dine indbetalinger på ratepension og livrente. Betaler du kun bundskat betaler skat kun ca. 38 % ad dine indbetalinger. Sparer de 10.000 kroner op og har bundskat, bliver dit eget bidrag 6.200 kr.

Hvad er konsekvensen?

Har du kun et fradrag på 38%, er det måske en dårlig ide at spare op på denne måde. For hvordan bliver du beskattet når du skal have pengene udbetalt?

Her er der stor risiko for du bliver modregnet i dit folkepensionstillæg. Så du skal betale almindelig skat + du far et mindre tillæg. Det betyder typisk en skat på 60%. Det betyder opsparingen har kostet dig 6.200 kr. og du får kun 4.000 kr. udbetalt. Dette lidt forenklet sagt, men ikke desto sådan det er.

Alternativer

Kan man finde alternativer?

Er du i bundskat er aldersopsparingen et oplagt mulighed. En anden mulighed er at afvikle gæld, hvis man har det. De skattefordele der var en gang ved at spare op til pension, er næsten fjernet, så afvikling af gæld kan være et godt alternativ.

Det er i hvert fald vigtigt at planlægge og have overblik over sin pension.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.