Investeringsforeningens berettigelse

Investeringsforeningernes berettigelse – leverer de varen?

Vi har hørt det tit. Danske investeringsforeninger er for dyre og de leverer ikke attraktive afkast. Diskussionen om hvorvidt de danske investeringsforeninger kan levere konkurrence dygtigt afkast bliver jævnligt bragt på banen. Det er en både interessant og relevant diskussion da, investeringsbeviser ifølge Investerings Forenings Rådet indgår i 770.000 danskeres opsparing.

Danske Investeringsforeninger i toppen af Europa.

Analysevirksomheden Morningstar laver hver måned en rangliste, der rangerer de europæiske lande i forhold til, hvor gode afdelingerne i deres investeringsforeninger er til at skabe risiko- og omkostningsjusteret afkast. Hver afdeling hos investeringsforeningerne tildeles stjerner ud fra, hvordan de klare sig i forhold til andre afdelinger i samme kategori. Bedste kategori er 5 stjerner og går til de 10%, der har klaret sig bedst. 1 stjerne er den dårligste kategori og gives til de 10%, der har klaret sig dårligst. Det fremgår af Morningstars analyse, at Danmark pr. ultimo 2013 indtager en flot anden plads, hvilket faktisk er en forringelse, da Danmark primo 2013 indtog førstepladsen foran Holland. Netop Holland har i 2013 sneget sig forbi Danmark og er den nuværende nummer 1. Hvor det europæiske gennemsnit pr. ultimo er 3, ligger Danmark med 3,55 kun overgået af Holland med 3,62. Morningstars analyse viser altså, at de danske investeringsforeninger i gennemsnit er blandt de bedste i Europa til at skabe risiko- og omkostningsjusteret afkast til investorerne. Det betyder dog ikke, at man bare skal styrte ud og investere sine spareskillinger i den første og bedste afdeling af en investeringsforening, man falder over. Selv om Danmark i gennemsnit ligger godt i forhold til Europa, skal man stadig lave sit hjemmearbejde ordentligt og udvælge sin investeringer nøje. I den seneste opgørelse over investeringsforeninger i Danmark er der dog kun en investeringsforening der ligger under det europæiske gennemsnit. Morningstars Analyse peger i retning af, at de danske investeringsforeninger i gennemsnit gør det godt på europæisk plan.

Er investeringsforeninger kun for danske småsparere?

Svaret på dette spørgsmål må blive en rungende nej. Topprofessionelle danske og udenlandske investorer har opdaget, at de danske investeringsforeninger har noget at byde på. Af Finansforbundets magasin FINANS nr. 2 2014 fremgår det, at kapitalforvalterne i Danske Capital forvalter 196 milliarder kroner for udenlandske kunder. Hos Nordea er det 500 milliarder og hos Carnegie er 48 milliarder. Men også mindre investeringsforeninger, som CPH Capital, har kunder for flere milliarder i lande som Sverige, Norge, Østrig og England. CPH Capital Fondsmæglerselskab, der rådgiver investeringsforeningen CPH Capital, er i øvrigt netop blevet solgt af sin ejer Formuepleje Holding A/S til amerikanske AllianceBerstein, der ønskede at styrke sin globale produkt palette. Endnu et signal om at forvalterne bag de danske investeringsforeninger har noget at byde på.

De nævnte står ikke alene om de udenlandske kunder. En rundspørge hos flere danske investeringsforeninger viser, at store udenlandske kunder næsten er mere reglen end undtagelsen.

Danske institutionelle kunder som fonde og pensionskasser er også blandt kunderne hos investeringsforeningerne. Her er der tale om professionelle investorer, der lægger meget arbejde i at udvælge de rigtige til opgaven. Investeringsforeningerne bliver gennemlyst på kryds og tværs og vurderet ikke bare på afkast, men også på den investeringsproces/metode, der skal skabe de fremtidige afkast. Investeringsforeningen skal med andre ord have orden på sagerne og have en kvalitet i sit produkt, der kan tåle selv de kritiske øjne.

Berettigelsen af danske investeringsforeningsbeviser

som en del af danskernes opsparing må vel på den baggrund kunne siges at være helt i orden. Branchen i Danmark gør det godt i en europæisk sammenhæng. Danmark har ikke kun i det seneste år, men igennem flere år ligget blandt de bedste. Dette underbygges også af, at danske institutionelle investorer er at finde på kundelisterne hos investeringsforeningerne. Det ville de ikke være hvis, ikke afkastet var konkurrencedygtigt. At branchen ligefrem er et eksporterhverv, og at udenlandske kunder placerer betydelige summer til forvaltning hos de danske investeringsforeninger overrasker nok de fleste.

Det er ikke tilfældigt,

at Aktiv Invest Partner ApS har valgt at bruge investeringsforeninger, dels er det en grundregel inden for investering, at man spreder sin risiko bedst muligt, hvilket investeringsforeningerne giver maksimale muligheder for. Og når vi tilmed kan gøre det i et marked der er blåstemplet af professionelle institutionelle investorer –  ikke kun nationalt, men også internationalt – så er valget givet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.