Kan bankerne banke bilforhandlerne

Foråret står for døren og måske går du med tanker om et nyt bilkøb? Kig dig for med hensyn til, hvor du skal have lån til din nye eller brugte bil. Det er blevet meget almindeligt at bilforhandlerne finansierer vores bilkøb, da det er en almen opfattelse, at de er billigst. Mon det også forholder sig sådan, hvis man virkelig sætter de to konkurrenter op mod hinanden?

Sammenligning af tilbud fra forhandleren og banken

COLOURBOX1175868_smallDet er vigtigt, at du ikke bare sammenligner renterne hos forhandleren med banken. Så har banken næsten altid tabt på forhånd. Du skal altid sammenligne årlige omkostninger i procent efter skat. Det udtryk forkortes ofte ÅOP og skal altid oplyses, når du får et tilbud på lån hos en forhandler eller i banken. Ofte bliver der dog ikke regnet på ÅOP efter skat, hvilket kan vende billedet helt rundt til bankens fordel. Dette er ofte fordi bankerne er dyrest på selve renten som nævnt.

Du kan se et eksempel her på, hvordan det kan forholde sig:

Forhandleren Banken
Rente 1,95% 4,00%
Omkostningerne i procent 2,00% 0,50%
ÅOP 3,95% 4,50%
ÅOP efter skat v/33% 3,31% 3,18%

Forhandleren                                          Banken

1,95%                                                        4,00%

2,00%                                                        0,50%

ÅOP                                     3,95%                                                        4,50%

ÅOP efter skat v/33%         3,31%                                                       3,18%

Som det ses i dette lille eksempel bliver banken her billigst, når du kigger på ÅOP efter skat. Det skyldes, at du ofte vil få et lån til meget lavere omkostninger i banken. Netop omkostningerne fordeles over lånets løbetid, med henblik på at beregne ÅOP, så desto kortere løbetid på dit billån, desto mere påvirker omkostninger beregningen.

Det er komplekst selv med et billån

Pludselig blev det også en økonomisk videnskab at købe bil. Vores økonomier bliver mere og mere komplekse. Moralen i ovenstående er bare, at du skal ikke altid kun kigge på renten og dermed tro, at du har gjort et godt kup hos forhandlerne alene på baggrund af en billig rentesats. Brug det til at forhandle prisen på den bil, som bilforhandleren skal tage i bytte. Gå i banken med tilbuddet fra forhandleren og få et tilbud fra dem også. Så endnu en morale i denne artikel er også: Få altid mere end ét tilbud, når du skal låne penge. Så du er sikker på at få netop den rådgivning, som du har fortjent.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.