Ophør af afdragsfrihed. Kommer du i klemme?

Afdragsfriheden ophører løbende for mange. Det skal du være opmærksom på, som boligejer. Hvis du er ved at nå pensionsalderen bør du være ekstra opmærksom. Her gælder der nemlig andre regler. Det er ikke sikkert, at du bare kan få fornyet afdragsfriheden, men skal så afvikle lånet over 20 år.

Hvem bliver ramt og hvorfor?

Hvis du er teknisk insolvent rammer det din økonomi på en eller anden måde. Du er teknisk insolvent, når dine samlede lån i boligen overstiger værdien på boligen. Hvis dit realkreditlån fylder mere end 80% af boligens nuværende værdi, vil du ikke kunne få en fornyet afdragsfri periode på lånet. Kun måske for den del, som ligger inden for de 80%.

Hvad betyder det for dig tæt på pensionsalderen?

Er du ved at være i pensionsalderen kan du måske heller ikke få afdragsfrihed igen. Måske bliver du ramt på flere måder, da reglerne for denne aldersgruppe er skærpet yderligere. Det betyder, at du ikke må have mere en 60%´s belåning i dit hus. Så har du ophør af afdragsfrihed og dit realkreditlån ligger over 60%´s belåning bliver du ramt på 2 fronter.

Yderligere skal du kunne dokumentere, at din økonomi kan betale ydelsen på et fast forrentet lån over 30 år og dette svarende til 60% af værdien på dit hus. Hvis du ikke kan dette vil banken skærpe kravene til din økonomi, så pas på med at planlægge, at du vil have noget af din friværdi som pensionist. Det er ikke sikkert, at du kan få.

Det er yderst uoverskueligt og der skal tages fat

Det er yderst vigtigt, at du får taget fat i egen situationen nu, så du ikke bringer dig selv for tæt på deadline, hvor der skal tages en beslutning eller afdragene på realkreditlånet starter. Husk banken har både interesse i realkreditdelen og i banken. Det er desværre allerede set, at de foreslår løsninger, som ikke altid er holdbare for din økonomi. Derfor er det en kompleks og uoverskuelig situation for mange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.