Realkreditjunglen

Vi er i en tid, hvor der skrives og siges meget om de lave renter. En ting er helt sikkert; vi har ikke set et renteniveau nogensinde før på vores realkreditlån så lavt som lige nu. I skrivende stund er 1%´s lån med afdrag lukket for udstedelse og vi er nu på 0,5% fast rente i 30 år, når det er med afdrag. Det er en jungle med, hvad gør skal du gøre med dit lån. Det gælder uagtet om du er ny på boligmarkedet eller har haft bolig i mange år og dermed allerede har en form for realkreditlån.

Der er ikke nogen bund under renterne for tiden. Der opstår hele tiden uro på markederne, argumenter om dårlig økonomi verden over, handelskrig, som gør, at investorerne søger mod en sikker havn. En sikker havn er Danske realkreditobligationer. Derfor ser vi lige nu realkreditlån med fast rente på 0,5% med 30 års løbetid.

1% med afdrag er i skrivende stund lukket for tilbud, da det er gået over kurs 100, så det toneangivende lån lige nu er 05% med afdrag. Kursen ligger omkring 95-96. En god kurs bør ligge i nærheden af 97-98, så hvis du står overfor at skulle optage lån her og nu ville jeg lige stoppe op og tænke mig om en ekstra gang. Det bør give overvejelser i retning af om du bør tage et lån uden afdrag og så måske afdrage på det alligevel. Dette kan godt lade sig gøre. Det kræver bare, at du drøfter det med din bank eller realkreditinstitut.

Har du et fast rentelån i huset allerede på 1,5% eller over vil det være attraktivt at holde øje med 0,5%´s lånet også. Desto tættere, at du er på de 1,5% i rente på dit nuværende lån desto højere bør kursen være på det nye lån for at det kan svare sig. Det ville jeg lige få regnet på inden en egentlig beslutning. Det afhænger også af størrelsen på dit lån, restløbetiden bør også være en del af din beslutning.

Så I første omgang er det boligejere med 2%´s lån eller over, som bør være klar på en evt. omlægning af sit lån. Derfor kan det give rigtig god mening at få foretaget et service tjek af din boligøkonomi i denne tid, hvis du har lån i de omtalte renter.

Er det så kun boligejere med fast rente lån, som skal følge udviklingen. Det mener jeg ikke, da det også kan være interessant at kigge på lån med variabel rente og bidragssatsen på dem. De er ofte højere end på fastrente lån og derfor kan en lavere bidragssats måske gøre, at det ikke koster ret meget at skifte fra variabel rente til fast rente. Dette bør være en overvejelse i nuværende marked. Det er også værd i denne betragtning at kigge på, hvor stor er min restgæld. Dog også, hvor meget løbetid er der tilbage på vores nuværende realkreditlån. Hvis du er i nærheden af 20 år tilbage, så er renten i skrivende stund 0,5% dog til en kurs på lige omkring 99,50, så faktisk tæt på ingen kurstab. Derfor nogen helt andre overvejelser end på det 30 årige lån.

Hvis du har endnu kortere løbetid på dit lån vil et 10 årigt fast rente lån lige nu koste -0,5% i rente og en kurs omkring 97-98. Jesp der er et minus tegn foran de 0,5%, så du vil i 10 år få 0,5% for at have lånt penge. En forunderlig verden, at vi lever i. Tjek din løbetid på dit lån og se, hvilket lån, som passer på dig. Få foretaget et service tjek af din økonomi, så det lån du vælger passer med dine planer omkring salg af din bolig, passer med dine planer om pensionering. Og er du ny på boligmarkedet er det vigtigt lige at kigge på pensionerne også og sammenholde det med, hvilket lån, at du bør optage i realkreditlån.


Det er en jungle at finde rundt i alle disse lån. Så ved tvivl søg noget rådgivning omkring det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.