Lave renter historisk

Vi har historisk lave renter og der ser ud til at fortsætte i lang tid endnu. Årsager er, at der er lav efterspørgsel på kapital og grundet usikkerhed i markedet, snakke om dårlig økonomi, handelskrig mellem USA og Kina, så bliver renten holdt i dette historiske lave niveau. Det kommer boligejerne til gode. Det kommer dog ikke investeringerne til gode. Så er du både boligejer med et realkreditlån og et samtidig en god pensionssparer har den lave rente både en fordel for dig men også en bagside, da du ikke får forrentet din pension særligt godt.

I starten af november hævede den engelske centralbank renten fra 0,25% til 0,5%. En rentestigning for første gang i 10 år. Det er ikke kun unikt for den engelske centralbank med de lave renter. Det er gældende over hele verden og trods denne rentestigning har vi fortsat det laveste renteniveau nogensinde.

Dette på trods af, at vi faktisk i dag har en økonomi, beskæftigelse, som i rigtigt mange lande er bedre i dag end for 10 år siden. Det meget lave renteniveau giver mange overvejelser om vi nogensinde igen ser renter på 5%, 7% eller 8 – 9 %, som de fleste af os kan huske var gældende renter på lån med fast rente for år tilbage. De renteniveauer så vi tilbage i både 90´erne og 00´erne. Så faktisk er det ikke så lang tid tilbage. Vi kan bare ikke huske det mere. Selv på de variable forrentede lån havde vi renter på omkring 3 – 4% lige før finanskrisen. Det møder jeg ikke mange kunder, som kan huske i dag.

Rentens fastsættelse

Prisen for penge er renten. Denne pris styres som ved så mange andre varer af udbud og efterspørgsel til en vis grad. Her har vi nemlig også centralbankerne, som kan trykke penge, opkøbe værdipapirer samt styre indlåns- og udlånsrenterne, hvormed de påvirker udbud og efterspørgsel.

Desto kortere sigt, at vi kigger på renter desto større indflydelse har centralbankerne på renten. Hvor desto længere tid vi kigger udover desto mere styre udbud og efterspørgsel renten. Dette sammenholdt med forventningerne til inflationen.

Når renterne stiger betyder det, at efterspørgslen efter penge stiger eller at udbuddet falder. Dette er netop, hvad centralbankerne prøver at undgå for tiden, så de sikrer, at udbuddet ikke falder og omvendt ser det heller ikke ud til at efterspørgslen stiger. Derfor kan vi beholde den meget lave rente i lang tid endnu.

Hele dette meget teoretiske apparat, som er svært at forstå for mange, har indflydelse på dine realkreditlån. Så uagtet hvor kompliceret, at verden end er skruet sammen ville jeg lige for tiden stoppe op som boligejer og give dette lidt tid, så du får undersøgt hvad betyder de lave renter for dig, din økonomi, planer om pensionering. Det er en rigtig god lejlighed til lige at få foretaget et serviceeftersyn af din økonomi. Ligesom du gør med din bil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.