Så er det fremover slut med at låne det fulde beløb, når du skal købe ejerbolig.

Fra 1. november i år er det ikke længere muligt for boligkøbere at finansiere 100 pct. af prisen for en bolig. Nu skal du fremover have mindst 5 kr., hvis du vil købe for 100 kr.

Nye regler

COLOURBOX7298886I en ny bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder, som altså træder i kraft 1. november er kravet af du skal stille med 5%.

“Et pengeinstitut må ikke tilbyde kunden en samlet finansiering i forbindelse med køb af en ejer- eller fritidsbolig, hvor der ydes lån med sikkerhed i fast ejendom for 95 pct. af købesummen, mens de sidste 5 pct. finansieres ved træk på en nyoprettet kassekredit,” står der bl.a. i bekendtgørelsen.

Banker og sparekasser kan dog fravige kravet, hvis de skønner det økonomisk forsvarligt. Hvis du for eksempel har en høj indkomst, men står uden opsparing. Du vil dog skulle godkendes af folk højere oppe i systemet end din normale bankrådgiver.

Der er dog enkelte undtagelser i bekendtgørelsen. Fx førstegangskøbere, som ikke har haft mulighed for foretage en større opsparing, men som aktuelt har gode faste indkomster. Her må banken gerne gøre en undtagelse, hvis altså boligkøbernes rådighedsbeløb er meget væsentligt over minimumskravet, og hvis det derfor vil være muligt af afdrage på lånet i en takt, så køberne kommer ned under 95 % loftet i løbet af 2 til 3 år.

Og hvis du har en eksisterende kassekredit, der kan dække beløbet, kan du også anvende den.
Hvis du således vil købe en bolig til 2.500.000 kr. skal selv have sparet 125.000 kr. op.

Giver det så mere stabile priser fremover?

Vi mener at bekendtgørelsen på lidt længere sigt vil give et mere stabilt boligmarked, men vil naturligvis også betyde at en del ikke vil kunne komme ind på boligmarkedet eller skifte bolig, hvis de ikke har friværdi eller opsparing ved boligskiftet.

 

Bekendtgørelsen er ikke banebrydende, da der findes lignende krav i vores nabolande.

Det er Finanstilsynet, der skal kontrollere, at pengeinstitutterne overholder regelsættet og tilsynet kan udstede bøder til banker eller sparekasser, hvis de ikke overholder reglerne og alligevel stiller lån til rådighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.