5% i udbetaling

Når du køber bolig skal du have sparet 5% op selv. Et krav som kom for en del år siden. Derfor kan du ikke låne det fulde beløb, når du skal købe bolig.


Det er ikke længere muligt for boligkøbere at finansiere 100 pct. af prisen for en bolig. Nu skal du fremover have mindst 5 kr., hvis du vil købe for 100 kr.


Nye regler

I en bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder, som trådte i kraft for en del år siden er kravet, at du skal stille med 5% til købet.

“Et pengeinstitut må ikke tilbyde kunden en samlet finansiering i forbindelse med køb af en ejer- eller fritidsbolig, hvor der ydes lån med sikkerhed i fast ejendom for 95 pct. af købesummen, mens de sidste 5 pct. finansieres ved træk på en nyoprettet kassekredit,” står der bl.a. i bekendtgørelsen.

Banker og sparekasser kan dog fravige kravet, hvis de skønner det økonomisk forsvarligt. Hvis du for eksempel har en høj indkomst, men står uden opsparing.

Der er dog enkelte undtagelser i bekendtgørelsen. Fx førstegangskøbere, som ikke har haft mulighed for foretage en større opsparing, men som aktuelt har gode faste indkomster. Her må banken gerne gøre en undtagelse, hvis altså boligkøbernes rådighedsbeløb er meget væsentligt over minimumskravet, og hvis det derfor vil være muligt af afdrage på lånet i en takt, så køberne kommer ned under 95 % loftet i løbet af 2 til 3 år.

Giver det så mere stabile priser fremover?


Vi mener at bekendtgørelsen har givet et mere stabilt og solidt boligmarked, men vil naturligvis også betyde at en del ikke vil kunne komme ind på boligmarkedet eller skifte bolig, hvis de ikke har friværdi eller opsparing ved boligskiftet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.