Hvad er et rådighedsbeløb

Når du skal låne penge i banken, beregner banken dit rådighedsbeløb. Hvordan gør de det?

Rådighedsbeløbet er det beløb du har til overs, når alle faste udgifter er betalt. Her kan du læse om hvad bankerne normalt regner med som faste udgifter

Bolig og bil

Alt vedr. din bolig og bil er med. Terminer, ydelse på boliglån, varme, el, ejendomsskat mv. Med bilen er det billån, forsikring og grøn ejerafgift. Banken beregner også vedligeholdelse med til faste udgifter, det gør du nok ikke selv i det beløb du overfører månedligt til din budget.

Hvis du har kørselsfradrag fordi du har langt til arbejde, er der nogle banker der medregner udgiften til benzin i de faste udgifter. 

Når du køber hus

Når banken bevilger et huskøb, beregner de udgiften til kreditforeningslånet. Her skal du have råd til at købe huset med et lån med fast rente og afdrag.

Andre udgifter

Her er stort set alle tilbagevendende udgifter med i beregningerne. Det er forsikringer, mobil, licens, daginstitutioner, mv.

Så har du rådighedsbeløbet

Nu beregner banken din skat, trækker alle de faste udgifter fra og tilbage er dit rådighedsbeløb.

Rådighedsbeløbet er til mad, tøj, ferier, fest og farver og alt andet du kan finde på. Det kan være en rigtig god ide at have en opsparing, så der er penge til ferier og større uventede udgifter.

Uoverskueligt?

En god forberedelse er vigtig inden du går i banken. Det viser du har styr på din økonomi. Virker det uoverskueligt, kan det være en ide med en uvildig rådgiver, der beregner din skat og dit rådighedsbeløb, inden du går i banken. Så er du forberedt og det giver tit et bedre resultat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.