Du skal holde øje med din bank.

Carsten Lund og Søren Pedersen, Økonomihuset.Det kan sagtens betale sig at holde øje med dine lån i banken. Mange oplever nemlig at de betaler højere renter for deres gamle lån i banken, end hvis du laver et nyt af samme slags.

De kunder, vi har hjulpet til en anden bank, kan se at de betaler en del mindre i rente end i deres nuværende bank. Og det kan dreje sig om en ganske betydelig besparelse – typisk 1,5 til 2% lavere end på de lån, de har haft gennem en årrække.

Vær opmærksom

Det er yderst vigtigt, at du selv er opmærksom på udviklingen i dine renter, da din bank jo desværre ikke ringer og tilbyder en lavere rente. Det er nemlig sådan at det hovedsagligt er gamle, trofaste kunder, der betaler for at bankerne kan lokke nye kunder til.

Formuleringer i bankaftaler

Bankernes varsling af rentestigninger til deres eksisterende kunder, er som regel begrundet i ”uro på arbejdsmarkedet, stigende finansieringsudgifter, forretningsmæssige årsager eller konjunkturer i markedet”

Det handler i virkeligheden om at bankerne skal tjene flere penge til deres aktionærer. Og det kan de gøre ved at sætte renterne op for deres eksisterende kunder og samtidig kan lokke nye kunder til med lavere renter.

Det er lovmæssigt reguleret at bankerne skal orientere om ændring i renterne, hvilket de typisk gør ved at skrive de nye rentesatser på kontoudskriftet for lånet. Men hånden på hjertet – hvor mange af os, tjekker et kontoudskrift på vores lån?

Hvor er din loyalitet?

Mange har altid været loyale over for deres bank eller sparekasse og er bange for at kræve ændring af deres renter. Og det kan der selvklart være mange grunde til – beliggenhed, service eller andet.

Men vil du spare renter og have en bedre økonomi, så bliver du nødt til at enten kræve noget af din bank eller undersøge andre banker om du kan få bedre renter og gebyrer.

Banker og sparekasser er ikke et sted, hvor du behøves at stå med hatten i hånden for at få lov til at låne. De er helt almindelige forretninger, som skal sælge en vare, og hvis ikke du synes at prisen er i orden, så må du overveje at handle et andet sted.

Også Forbrugerrådet Tænk opfordrer forbrugerne til at skifte bank, hvis man ikke kan få en tilfredsstillende aftale i sin nuværende.

Hvis du skifter bank, kan du som regel spare en del penge alene i renter og dermed få en bedre økonomi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.