Er du en af de mange boligejere, som risikere at komme i klemme?

Afdragsfriheden ophører løbende for mange. Det skal du være opmærksom på, som boligejer. Sørg for, at du ikke kommer i klemme. Det er ikke sikkert, at du bare kan få fornyet afdragsfriheden, men skal så afvikle lånet over 20 år.

Hvem bliver ramt og hvorfor?

Hvis du er teknisk insolvent rammer det din økonomi på en eller anden måde. Du er teknisk insolvent, når dine samlede lån i boligen overstiger værdien på boligen. Hvis dit realkreditlån fylder mere end 80% af boligens nuværende værdi, vil du ikke kunne få en fornyet afdragsfri periode på lånet. Kun måske for den del, som ligger inden for de 80%. Hvis du ikke har afdraget dit boliglån helt endnu, af forskellige årsager, skal du også fortsat betale til dette lån samtidigt med den stigende ydelse på realkreditlånet.

Hvad betyder det for dig?

Hvis du i dag har et F5 lån, som er et lån med den 5 årige fast rente giver du i dag ca. 0,00% + bidrag. Så samlet giver du i dag omkring 1,15%. Det er en årlig udgift før skat på kr. 11.500,00 pr. lånt million og kr. 7.820,00 efter skat ved en skatteværdi af dine renteudgifter på 32%. Når du så skal til at afdrage på lånet og over 20 år bliver din udgift før skat kr. 56.041,00 pr. år og efter skat kr. 52.246,00. Det er en stigning på kr. 44.426,00 om året svarende til ca. kr. 3.700,00 pr. md. måneden.

Det er yderst uoverskueligt og der skal tages fat

Det er yderst vigtigt, at du får taget fat i egen situationen nu, så du ikke bringer dig selv for tæt på deadline, hvor der skal tages en beslutning eller afdragene på realkreditlånet starter. Yderligere skal du også her tænke på, at banken har både interesse i realkreditdelen og i banken. Desværre er det allerede set, at de foreslår løsninger, som ikke altid er holdbare for din økonomi. Derfor er det en kompleks og uoverskuelig situation for mange, hvor det kunne anbefales at benytte en uvildig rådgiver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.