Forældre køb af ejerbolig

Det er blevet billigere at købe ejerbolig jf. anden artikel her på siden. Derfor er mange også begyndt at foretage forældre køb igen. Forældre køb står for 15% af alle lejligheder, der handles i dag. Tiden er inde til, at mange i disse dage overvejer forældre køb, da deres børn er på vej til at starte deres uddannelse i København f.eks.

Der er dog mange overvejelser man skal gøre sig i forbindelse med forældre køb, hvorfor det er godt med et godt kendskab til rådgivningen omkring selve købet, skatten, finansieringen, fastsættelse af lejen og den løbende drift.

Hvad er et forældre køb af ejerbolig?

Ved forældre køb køber forældrene en ejerlejlighed (eller et hus), som herefter udlejes til deres datter eller søn. Dette er oftest i forbindelse med, at den unge skal påbegynde en videregående uddannelse langt hjemmefra.

Det er tale om et sædvanligt køb af en lejlighed, men der er dog forhold, man skal være ekstra opmærksom på – herunder f.eks om ejerforeningen forbyder udlejningen af lejligheden. Køber man en andelsbolig er der andre regler i de enkelte foreninger, som du skal være opmærksom på.

Hvilken beskatning af ejerboligen gør sig gældende for forældrene?

Du kan som forældre vælge mellem 3 former for beskatning af den forældre købte lejlighed. De hedder:

 –         Personlig beskatning

–         Kapitalafkast ordningen

–         Virksomhedsskatteordningen

Hvilken skatteform du skal vælge afhænger helt af din nuværende økonomi. Her er det meget vigtigt med den rigtige rådgivning, da det kan være dyrt at vælge den forkerte. Den mest optimale beskatning er overvejende virksomhedsskatteordningen. Rent skattemæssigt betyder dette, at du har en ”virksomhed” ved siden af din private økonomi. Ordningen har klart sine styrker ved, at et evt. underskud bliver fradragsberettiget i skatten af din sidst tjente krone. Dermed kan du få fradrag for underskuddet helt op til 51,50%.

Hvilken finansiering af ejerboligen?

Du skal vælge finansiering på samme måde, som i din private økonomi. Dog skal du sørge for en god spredning af lånetyper i din samlede økonomi. Alle fordelene og ulemperne omkring fast forrentede, variabelt og loft lån er de samme ved forældre købet, som ved valget i dit eget hus.

Hvilken leje skal den unge betale?

Din datter eller søn skal betale, hvad der svarer til en markedsleje. Sætter du huslejen for lavt vil SKAT beskatte din datter/søn eller betragte det som et gavebeløb. Så det kan ikke svare sig. Husk også i den forbindelse at din datter/søn kan søge boligsikring, hvorfor forældre køb har nogen klare fordele både for dig som forældre, men også for din datter/søn.

Hvad gør man ved forældre køb af ejerbolig?

For at få kigget på netop dine tal i relation til købet kan en uvilidg rådgiver hos Økonomihus hjælpe dig med at få det hele gennemgået. Dermed kan konsekvenserne beregnes ved købet ved de forskellige skatteordninger.  Beregningen vil også vise, hvor meget du har råd til at købe for, samt hvordan formuen vil udvikle sig i de kommende 5 år eller længere. Dermed kan du få simuleret, hvordan det vil påvirke økonomien at foretage forældre køb. Du vil blive rådgivet omkring ovenstående udfordringer, som ikke alle er lige simple. Den uvildige rådgiver vil tage et møde sammen med dig og en revisor, så alt bliver startet korrekt fra starten af.

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.