Rebalancering af dine investeringer

Skal man være en succesfuld investor skal man have en investeringsstrategi, hvor du har besluttet en fast fordeling mellem forskellige aktiver. Det næste skridt er at holde fast i sin strategi. Netop det glemmer mange, da det kræver, at man med jævne mellemrum rebalancerer sin portefølje.

 Få styr på din risiko

Vedligeholdelse af ens investeringer med løbende rebalanceringer sikrer, at der bliver handlet med fornuften og ikke med følelserne. Dermed købes billigt og sælges dyrt.

Rebalanceringen køber aktier, når de falder. Netop det tidspunkt, hvor aktierne er billige eller i det mindste ikke er på toppen.

Det er dog psykologisk svært at købe i et faldende aktiemarked og tilsvarende endnu sværere at sælge i et stigende marked. Rigtigt mange private investorer lader sig rive med af stemningen på aktiemarkederne. Derfor kan det ses i lange perioder med stigninger, at mange bliver fristet og køber. Omvendt gribes mange af panik, når det hele er rødt.

Fordeling af portefølje

Investeringsstrategien spreder investeringerne. De fleste private investorer køber en fordeling af obligationer og aktier. Obligationer er som udgangspunkt forbundet med mindre risiko end aktier.

Når investeringerne er foretaget vil din risikoprofil ændre sig med stigende og faldende kurser i markedet. Dermed kan porteføljen ændrer risikoprofil.

Rebalancering af din portefølje

Foretages rebalancering min. 1 gang om året undgås ændringer af risikoprofilen.

Eksempel: Der er foretaget investeringer for kr. 100.000,- i aktier og kr.100.000,- i obligationer. Et rigtigt godt aktie år med stigninger på 100% vil gøre, at porteføljen så indeholder kr. 200.000,- i aktier og kr.100.000,- i obligationer.

Udviklingen har gjort, at porteføljen er gået fra 50% i aktier til 67%. Dermed er risikoen i depotet steget. Rebalancering gør, at der sælges for kr. 50.000,- i aktier og køber for kr. 50.000,- i obligationer. Så er risikoprofilen bragt retur til 50% aktier og 50% obligationer.

Hvis aktiemarkedet havde udviklet sig modsat i eksemplet skulle det modsatte have været foretaget. Dermed sælges obligationer og købes aktier, så der igen er 50% aktier og 50% obligationer.

Den løbende rebalancering

Rebalancering er ikke altid ensbetydende med større gevinst, men omvendt er investeringerne hele tiden tro mod den aftalte investeringsstrategi, som understøtter spredningen af investeringerne.

Den løbende rebalancering af investeringerne har mange ikke tid til eller føler ikke deres viden rækker. Her kunne man overveje, at tage en uvildig rådgiver fra Økonomihus med på råd. Derved opnås en uvildig overvågning og rebalancering af porteføljen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.