Planlægning af pension

Har du penge nok til din alderdom og det du gerne vil, når du kommer dertil? Det er et yderst vigtigt ”hjørne” af din private økonomi at have overblik over. Så her er 5 gode råd til din planlægning.

Råd 1 er sørg for at have penge nok til pensionen. Ens ordninger bør give omkring 70-80% af ens slutløn. Dette er inkl. ATP, folkepension, arbejdsmarkedspensioner og egne opsparinger. Hvor meget der skal indbetales afhænger af, hvad du har af pensionsordninger og hvornår du er gået i gang med opsparingen.

Råd 2 er netop, at desto tidligere start af din pension desto bedre er du stillet, når du kommer til pensionsalder. En tidlig start betyder, at du kan nå at få meget afkast af din pension. Afkastet løbende af din pension bliver en stor del af pensionen. Derfor er det vigtigt at have fokus på afkastet løbende også.

Råd 3 er, at du bør samle dine pensioner. Udgå at have mange pensioner stående rundt omkring i forskellige selskaber. Det koster ofte en del omkostninger. Inden du flytter pensionen skal det lige undersøges om den har nogen fordele ved at blive stående, da disse fordele evt. kan mistes ved en flytning.

Råd 4 er at du kan blive lidt længere på dit arbejde, hvis du ikke mener, at dine pensioner er blevet store nok. Alternativt kan du evt. selv starte en ordning, så du udover din ordning via arbejdsgiver sparer op selv. Dette afhænger helt af, hvor meget din løn er og om det så har en skattemæssig fortjeneste og om det kan svare sig i forhold til hellere at afdrage på gæld.

Råd 5 er, at du bør løbende tjekke dine pensioner. Det kan være når noget ændrer sig i dit liv. Ægteskab, børn, skilsmisse eller sygdom. Alt noget, som har betydning for din pensionsordning. Yderligere vil et årligt tjek også sikre, at du får sparet nok op samt kan skabe et overblik over, hvordan din pensionstilværelse kommer til at se ud med de opsparinger, at du har planlagt. Mon du sparer nok op?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.