Risiko, hvorfor skal den spredes

investering og risikoSpred din risiko!

Det udtryk har vi alle hørt før, og nogle af os har hørt det rigtig mange gange. Det kan faktisk godt blive lidt trættende, hele tiden at få tudet ørene fulde om spredning af risiko. Men hvor trættende det end måtte være, bliver det ikke mindre vigtigt af den grund. Det er de færreste, der er parate til at sætte hele formuen på spil i jagten på afkast. Derfor er det vigtigt, at ens penge stadig er der når de skal bruges og helst også med lidt ekstra i form af afkast.

Vigtigheden af en god risikospredning kommer særligt til udtryk, hvis man åbner avisen. ”Skotsk selvstændighed vil medfører store kursfald for skotske aktier og sende pundet på katastrofe kurs”. ”Krisen mellem Rusland og Ukraine sende europæiske aktier ud i kursfald”. ”Argentina betaler ikke på sin gæld”. ”Kina står overfor store udforeringer og kan ikke hold tempoet i væksten”. Overskrifter som disse har været dagligdag i de seneste måneder i aviserne, og de viser meget tydeligt, hvor mange kriser der hele tiden opstår rundt om i verden. Kriser der på den ene eller den anden måde påvirker de investeringer, man har foretaget.

Formålet

Formålet med at foretage investeringen er i denne sammenhæng vigtig. Er formålet ”alt eller intet”, så er det bare om at finde det mest vilde og så kaste alt, hvad man har i det. Så vil man have mulighed for en super profit, men samtidig også en stor sandsynlighed for at miste pengene. Det er dog forsvindende få, der investerer på den måde, og dog er det mange gange dem, vi læser om i avisen. Overskrifter som ”Startede med kr. 50.000 og har nu kr. 20 mio.” ses fra tid til anden i avisen.Men for hovedparten glæder der dog en mere forsigtig tilgang til investering. Her er formålet at bevare sine penge og gerne forøge dem lidt. Derfor er det vigtigt, at man investeringsmæssigt kan ”overleve” de kriser, der hele tiden opstår rundt om i verden.

Det er her risikospredningen kommer ind i billedet. En pludselig opstået krise må ikke kunne få alt for stor indflydelse på resultatet af de foretagne investeringer. Det undgår man ved at sørge for at være investeret i forskellige typer at aktiver. Et godt udgangspunkt er at vælge flere forskellige typer af børsnoterede obligationer og aktier. Er man mere sofistikeret kan man også arbejde med ejendomme, unoterede aktier og valuta. Der findes mange muligheder for at sprede sin risiko. Hvilke løsninger der passer ind afgøres af formålet med investeringen og af ens risikoprofil. Risikoprofiler er forskellige, og det skal der naturligvis tages hensyn til ved valget at den investeringsmæssige sammensætning.

God risikospredning for en risikoprofil med højt risikoniveau er bestemt ikke god risikospredning for en risikoprofil med lavt risikoniveau. Sammensætningen skal vægtes og udvælges til at passe den enkeltes profil.

Vær tro mod din profil

Som investor skal man være tro mod sin risikoprofil og ikke lade sig påvirke af andres resultater. Man skal, for at undgå chok i sin samlede investering, sørge for ikke at lægge alle æg i en kurv. Spredning på både forskellige typer af aktier og obligationer giver rigtig god mening, og benytter man investeringsforeninger, er der rigtig mange muligheder for en godt spredt investering og samtidig bevare muligheden for attraktive afkast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.